Isparta neyi ile ünlüdür?
Isparta’ya geldiğinizde mutlaka şu yemekleri denemelisiniz: Yufka ekmeği, fasulye boranı, banak, şalgam çorbası, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, yalvaç keşkek ve yalvaç güllaç. Isparta güller şehri olduğu için burada gül şerbeti, gül çayı ve Türk gül balını mutlaka denemelisiniz.
Isparta’da neyi meşhur hediyelik?
Gül bahçeleriyle dolu Isparta’ya geldiğinizde gül yağı ve gül suyu mutlaka almanız gereken olmazsa olmazlar arasındadır. Aynı şekilde power reçeli ve gül lokumu gibi birçok ürün de Isparta’dan hediyelik olarak alabileceğiniz şeyler arasındadır.
Isparta’da ne yiyelim?
Isparta’da ne yenir?Fırın KebabıBanak.Sazan balığı dolgulu plastik yufka ekmeği.Yalvaç GüllacıDirgit.Şalgam ÇorbasıTatar MantısıDiğer ürünler…
Isparta’nın hangi meyvesi meşhur?
EN ÇOK İHRACATÇI ISPARTA KİRAZIDIR. 2014 yılında Türkiye’de 790.420 dekarlık alanda 445.556 ton kiraz üretilmiştir. 2014 verilerine göre Isparta 52.454 dekarlık alanıyla 21. sırada yer almaktadır.
Isparta denince akla ne gelir?
Isparta denilince akla gelen 10 şey: Gül. Süleyman Demirel’in el dokuması halısı. Sütçüler Çandır. Davraz kayak merkezi. Eğirdir Gölü’ne özel kabana düğün yemekleri. Şaşlık.Daha fazla ürün…
Isparta’nın hangi tatlıları meşhur?
Dilimlenmiş etli baklava. Yalvaç ilçesine özel olarak yapılan bu tatlı, peynirle yapılan tatlıların zirvesidir. Bu hafif ve lezzetli tatlıyı ve bölgenin diğer yöresel yemeklerini denemek istiyorsanız, mutlaka Isparta’ya gitmelisiniz.
Ispartaya gidince ne yapılır?
Anadolu’nun Çiçek Bahçesi Isparta’nın Lavanta Vadisi’nin En Güzel 7 Yeri. Eğirdir Davraz Gölü Kayak Merkezi. Adada Antik Kenti. Aksu Zindan Mağarası Kovada Gölü Milli Parkı Yazılıkaya Kanyonu Tabiat Parkı
Burdurdan ne alınır?
Burdur’a gittiğinizde şu hediyelikleri unutmamalısınız: bakır çaydanlık, kahve cezvesi, ceviz ezmesi, ibecik kumaşı, renkli dokumalar ve ibecik bebekleri. Burdur’daki önemli geleneklerden biri olan bakırcılık, bakır çaydanlıklardan yapılan ürünleri de beraberinde getirmiştir. Süs olarak kullanılır.
Isparta’nın neyi meşhur gül?
Isparta Gülü: Gülün tarihi en az insanlık tarihi kadar eskidir. Gülün insanlık tarihindeki yeri ve önemi gerçekten büyüktür. Gül, tarih boyunca insanlığın ilgisini çekmiş ve kraliçelerin, sultanların ve hükümdarların gönüllerinin gözdesi ve habercisi olmuştur.
Isparta yemekleri nelerdir?
Isparta’nın meşhur yemekleri: Çömlek Kebabı, Tandır Kebabı, Banak, Bakla Borani, Şalgam Çorbası, Fırın Kebabı, Sazan Dolması, Tatar Mantısı. Daha fazla makale…
Isparta’da ne yetişir?
Isparta ve çevresinde yetiştirilen tarım ürünleri arasında gül, elma ve kiraz önemli bir yer tutmaktadır.
Isparta’nın hangi çiçeği meşhur?
Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin yüzde 90’ını karşılıyor.
Isparta neyi ile ünlü?
Isparta, Isparta ilinin merkezini oluşturan şehirdir. Şehir, eşsiz el dokuması halıları ve gül yetiştiriciliği ile bilinir.
Isparta geçim kaynağı nedir?
Isparta ilçe merkezinde tarım sektörünün payı %19,38, sanayi sektörünün payı %14,86, inşaat sektörünün payı %5,24 ve hizmet sektörünün payı ise %59’dur.
Isparta elma mevsimi ne zaman?
Elmaları ne zaman hasat edebilirsiniz? Elma ağacını dikmek ve ona bakmakla ilgili çaba, meyvesinin hasadıyla ödüllendirilir. Her elma ağacı çeşidi farklı bir zamanda olgunlaşır. Bu bağlamda, elmalar için hasat zamanı Ağustos’tan Ekim’e kadar sürebilir (5).
Ispartanin neyi meşhur cicek?
Isparta Gülü Gülün tarihi en az insanlık tarihi kadar eskidir. Gülün insanlık tarihindeki yeri ve önemi gerçekten büyüktür.
Isparta’nın yöresel kıyafetleri nelerdir?
Bölgede genç kızlar eskiden şalvar, tas dondu ve çetali olmak üzere üç etek giyerlerdi ancak günümüzde günlük işlerinde sadelik ve rahatlık adına şalvar, bluz, etek ve gömlek gibi giysiler giymektedirler. Giyilen giysilerin rengi bölgelere göre çok fazla farklılık göstermemektedir.
Isparta’nın doğal güzellikleri nelerdir?
Isparta geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır: Dedegöl Dağı, Melikler Yaylası, Gölcük Tabiat Parkı, Kızıldağ Milli Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı, Pınargözü Mağarası, Yazılı Kanyon Milli Parkı ve Zindan Mağarası.
Nerenin gülü meşhur?
Ülkemizin yağ gülü üretiminin yaklaşık %70’i Isparta’dan gelmektedir. Bu bakımdan Isparta ili göller bölgesi ve ülkemizin yağ gülü üretiminin merkezi konumundadır. Türkiye’deki toplam 22.840 dönüm (yaklaşık 9.100 ha) yağ gülü yetiştirme alanının 15.910 dönümü (yaklaşık 6.100 ha) Isparta’dadır.