İçeriğe geç

Bıçakçının Kökü Nedir

Bıçak sözcüğünün kökü nedir?

*bıçak < bıç- ak bıç-: fiil kökü, -ak: Fiilden isim türetme eki olarak türeyen kelimenin kökü standart dilde türetilmemiş ve çekimlenmemiş olduğundan kök açıkça tanınmıyor.

Acısının kökü nedir?

Türkçe-Türkçe ac- fiilinden Yeni Türkçe eki +I(g) ile türemiştir.

Ekmek kökü nedir?

Ekmek – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe ek – “yaymak (ekmek)” fiilinden türemiştir.

Kurşun kelimesinin kökü nedir?

kurşun – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçedeki “kurşun” anlamına gelen “lead” kelimesinden türemiştir.

Bıçak türemiş mi?

Oluşan isim kökü ile türetme ekinin eklendiği kök veya gövde arasında anlamsal bir ilişki olmalıdır. Fiillerin resmi isim eklerine bazı örnekler: -ak/ek: durmak, korkak, bıçak, utangaç, mülteci, yatak, mürted, villa…

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri temsil eden kelimelerdir.

Aşkın kökü ne?

Aşk – Nişanyan Sözlük. “Çılgınca, vahşi ve yakıcı aşk” anlamına gelen ˁşḳ kökünden gelen Arapça ˁişḳ عِشْق kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, fiil formunda Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık olmak, kucaklamak, tutunmak” fiilinin mastarıdır. Bu fiil, Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” kelimesiyle ilişkilidir.

Uykunun kökü nedir?

Uyku – Nisanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +gU ile türemiştir. Daha fazla bilgi için Uyku’ya bakınız.

Sırılsıklam kökü nedir?

ıslak → sırılsıklam, çıplak → çıplak!!

Yoğurt kökü nedir?

Eski Türkçe yoġrut, “katılaşmış süt ürünü” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yoġur – “şişmek, koyulaşmak” fiilinden ve Eski Türkçe +Ut ekinden türemiştir.

Ateşin kökü nedir?

Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça ātarş veya ātaş kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Avestan’da aynı anlama gelen ātarş gen’dir. āthrō kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, Avestan fiili ātar’dan türemiştir – “yakmak, tutuşturmak”.

Kahvaltı kökü nedir?

Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği olduğundan, “kahve altı” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve “kahveden önce yenilen” anlamına gelir.

Kestane kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kestane kelimesinin antik Yunanistan’ın Teselya bölgesindeki Kastania şehrinden geldiği iddia edilmektedir. Türkçede, özellikle Kıpçak ve Oğuz dillerinde kestane kelimesi yerine koŋur kelimesi kullanılmaktadır.

Susam kelimesinin kökü nedir?

Susam – İngilizce sözlük. Farsça sūsam سوسم “süsen, zambak” veya Arapça simsim سمسم “tohumlarından yağı çıkarılan susam bitkisi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Aramice/Süryanice şūmşəmā שומשמא kelimesinin dr’sidir. Bu kelime, Akadca şamşammū, “yağ otu” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Ay Türkçe kökenli mi?

Eski Türkçe āy kelimesinden türemiştir, “gök cismi ve zaman birimi”. “İlgi, korku, arzu, üzüntü” ünlemidir.

Bıçağın kını neresi?

Bıçağın kabzası, bıçağın bıçağın karşısındaki sapının veya sapının ucudur.

Bıçak Türkçe kökenli mi?

Farsça kökenli bu kelimenin ilk anlamı, silah ve tüfek gibi nesnelerin ucundaki boru şeklindeki kısımdır. Namlu kelimesinin ikinci anlamı TDK’dır: “casatura, kılıç, rapier, bıçak, vb.” Kesici silahların uzun ve keskin kısmıdır. Yabancı literatürdeki karşılığı “blade” kelimesidir.

Kelime kökü nereden gelir?

Kelime kelimesi, “söylenen şey, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Çakıl kelimesinin kökü nedir?

Türkçe-Türkçe fiil chak – “sesle vurmak” ve Türkçe-Türkçe eki +Il’den türemiştir. Daha fazla bilgi için makale zincirine bakın. Sözcüğün orijinal anlamı “taşlık yer”dir ve bu anlam bazı yer adlarında hala korunmaktadır. “Küçük taş parçası” anlamı çakıl taşı ifadesinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Zayıf Escort