Âmîn dinimizde var mı?
İslam’da Amin kullanımı nispeten nadir olsa da, Fatiha Suresi her okunduğunda Amin ile biter. Ebu Hureyre’nin anlattığı bir hadise göre, Muhammed şöyle demiştir: “İmam Amin dedikten sonra, siz de Amin deyin; çünkü eğer birisi meleklerle aynı anda Amin derse, geçmiş günahlarının hepsi bağışlanır.”
Âmîn demek namazı bozar mı?
Şafiiler ve Hanbeliler ise, İmam ve cemaatin açıkça Âmin demesinin sünnet olduğunu ileri sürerler. Uygulamadaki bu farklılık, namazın geçerliliğini etkilemez.
Âmîn yerine ne demeli?
Amin, “Allah kabul etsin” anlamına gelen bir kelime olarak kullanılır. Eski Mısır dilinde Amin yerine Amon veya Amun kullanıldığı bilinmektedir.
Âmîn kelimesi Kur’an’da geçer mi?
Geleneğin tevhid dininden kaynaklanması (bk. İbnü’l-Kelbî, s. 26-53) ve böyle bir olayın diğer çok tanrılı toplumlarda gerçekleşmemesi (bk. ERE, X, 155-213), geleneğin tevhid dininden kaynaklandığını gösteren başka göstergelerdir. Âmin kelimesi Kur’an’da geçmez.
Peygamberimiz amin dedi mi?
Namazda Fatiha Suresi okunurken “Âmin” demenin hükmü nedir? “Âmin”, Yüce Allah’ın kabul etmesi ümidiyle namazın sonunda söylenen sözdür. Hz. Peygamber (s.a.v.) namazın sonunda “Âmin” demeyi tavsiye etmiştir (Buhârî, Ezan, 111 [780]; Müslim, Salat, 72-75 [410]).
Amin demek sakıncalı mı?
Peygamber (s.a.s.)’in adı anıldığında gizlice salavat getirmekte veya konuşanın duasına “âmin” demekte bir sakınca yoktur. Çünkü bu, konuşmak sayılmaz (bk. Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi’, 1/264; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/158-159).
Âmin inşallah denir mi?
Mesela bir kimse dua ettiğinde; “Allah şifa versin” derse, biz “Âmin, inşallah” deriz. – Fakat “İnşallah, inşallah” demek, dua âdâbından değildir. Zira Allah’ın rızası ile dua etmek, “Allah’ım, istersen ver” demek olduğu için, bu, dua âdâbından değildir.
Âmin sözü nereden gelir?
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre Âmin, duaların arasında ve sonunda kullanılan, “öyle olsun, Allah kabul etsin” anlamına gelen bir söz olarak açıklanıyor. Kelimenin kökeni eski Mısır dilinden gelen Amon (veya Amun) “gizli, saklı” anlamına geliyor. Batı dillerine ise Amen olarak çevrilmiş.
Âmin mi Allah Allah mı?
“Âmin” kelimesinin anlamı “öyle olsun, kabul olsun” demektir. “Allah” demek ise duayı kabul edecek olan Allah’a yöneltmek demektir.
Âmin diyen birine ne denir?
Ecmain Arapça kökenli bir kelimedir. Bu anlamda dilimize Arapçadan girmiştir.
Hutbede âmin denilir mi?
Cevap: Elleri açmadan sessizce “Âmin” demek caizdir. Bu şekilde caiz olmadığını söyleyen bir Nas veya Müçtehit yoktur. Caiz olmadığını söyleyenler şöyle demektedir: Hutbe namazın bir parçasıdır, dinleyen kişi sessiz kalmalı ve namazda olduğu gibi dinlemelidir.
Amon ve Ra aynı mı?
Ahmose I döneminde (MÖ 16. yüzyıl) Thebes’in Hiksoslara karşı ayaklanmasından sonra Amun ulusal öneme kavuştu ve Amon-Ra olarak ifade edilen güneş tanrısı Ra ile birleşti. Amon-Ra, Akhenaten dönemindeki “Atenist sapkınlığı” hariç olmak üzere Yeni Krallık boyunca Mısır panteonunda önemli bir yer tutmaya devam etti.
Amin dinimizde var mı?
Amin, “kabul etmek” anlamına gelir. Namazdan sonra “Amin” deme uygulaması Sünnette yer alır. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İmam “Amin” dediğinde siz de “Amin” deyin.
Namazda fatiha’da amin denir mi?
Hanefi mezhebine göre Fatiha’nın sonunda gizlice “Âmin” demek sünnettir.
Amenerrasulü okunurken amin denir mi?
(Kur’an-ı Kerim’in Büyük Tefsiri) Hadislerden anlaşıldığı üzere, Amenerrasulü okunurken, her bir kelimeden sonra değil, kıraati tamamladıktan sonra Âmin denmelidir. Her durakta Âmin demek gerekse bile, bunu hiç ses çıkarmadan, bütün kalbiyle söylemelidir.
Amin inşallah neden denmez?
“Allah şifa versin” derse, biz de “Âmin, inşallah” deriz. – Ancak, “İnşallah, inşallah” demek namaz adabının bir parçası değildir. Zira Allah’ın rızası ile dua etmek, “Allah’ım, istersen ver” demek olduğu için, bu, namaz adabının bir parçası değildir.
Âmâ ne demek din?
Fıkıh terimi, bir kimsenin dinî-hukukî düzenlemelerle başa çıkma yeteneği anlamındadır. Haktan yüz çevirip bâtıla yönelmek, ilâhî emirlere aykırı hareket etmek anlamına gelen bir terimdir.
Yahudiler amin yerine ne der?
ʾĀmīn (Arapça: آمين), Amin kelimesinin Arapça biçimidir. İslam’da, Yahudilik ve Hristiyanlıkta olduğu gibi aynı anlamda; bir namazı bitirirken, özellikle duadan sonra (dua) veya Kur’an’ın ilk Fatiha suresini okurken, namazda (salat) olduğu gibi ve başkalarının dualarını teyit ederken kullanılır. ʾĀmīn (Arapça: آمين), Amin kelimesinin Arapça biçimidir. İslam’da, Yahudilik ve Hristiyanlıkta olduğu gibi aynı anlamda; bir namazı bitirirken, özellikle duadan sonra (dua) veya Kur’an’ın ilk Fatiha suresini okurken, namazda (salat) olduğu gibi ve başkalarının dualarını teyit ederken kullanılır.
Amin mi Allah Allah mı?
“Âmin” kelimesinin anlamı “öyle olsun, kabul olsun” demektir. “Allah” demek ise duayı kabul edecek olan Allah’a yöneltmek demektir.