İçeriğe geç

Antep Fıstığı Hangi Toprağı Sever

Antep fıstığı çok su ister mi?

Yıllık yağış miktarı 500-400 mm’dir. Sulama imkânı olan yerlerde sulama yapılmadan yetiştirilebilir. Ancak yazın 1-2 sulama ürün verimini artıracaktır. Antep fıstığı meyveleri olgunlaşmak için genel olarak yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Kışın uykuda olduğu dönemde çok fazla soğuk gerekir.

Antep fıstığı en iyi hangi toprakta yetişir?

Antep fıstığı sıcak ve kuru iklimleri sever. Don meydana geldiğinde soğuk kış aylarına dayanabilmelidir. Toprak açısından iyi drene edilmiş, kireçli tınlı topraklar antep fıstığı yetiştirmek için uygun kabul edilir.

Fıstık ağacı neyi sever?

Her ne kadar çok çeşitli topraklara uyum sağlayabilse de, fıstık ağacı derin, hafif, kuru ve kumlu tınlı ve kalsiyum karbonat (CaCO3) açısından zengin verimli toprakları tercih eder. Yüksek su tablasına, ağır topraklara ve özellikle kötü drenajlı topraklara dayanıklı değildir.

Antep fıstığı kireçli toprakta yetişir mi?

Kötü koşullara ve kuraklığa dayanıklıdır. Bu özelliğinden dolayı fıstık, Güneydoğu Anadolu’nun kayalık, taşlı, besin açısından fakir ve kireçli topraklarında bile yetişebilir.

Antep fıstığı için hangi gübre atılır?

Yaygın bir fıstık gübreleme programına göre, her olgun ağacı kış sonu – ilkbahar başında (Şubat-Mart) ve ilkbahar başında (Şubat-Mart) gübreleyin. Sulama sistemiyle (Nisan-Mayıs) suda çözünen gübre NPK 15-15-15 uygulayın.

Antep fıstığı yüksek verimi nasıl artırılır?

Olgun fıstık ağaçlarında budama genellikle üretken yılın sonunda eski, zayıf gelişmiş 3-4 yaşlı dalın çıkarılması ve kuru dalların inceltilmesiyle yapılır. Fıstık mahsulü bir yıllık dallardan elde edildiğinden ağacın sürgün vermesi teşvik edilmelidir.

Antep fıstığı toprağı nasıl olmalı?

Toprak pH’ı 7,5 ile 8,5 arasında olan, tuzluluk sorunu olmayan, derin, hafif dokulu toprakları sever. Fıstıklar drenaj sorunu olan ve havalanması düşük topraklarda zarar görür. Bu nedenle, ağır kil yapısına sahip ve drenajı olmayan topraklara fıstık bahçeleri dikilmemelidir.

1 Antep fıstığı ağacı kaç kilo fıstık verir?

En yüksek meyve veriminin 12-14 yaş aralığındaki ağaçlarda olduğu göz önüne alındığında, sağlıklı ve iyi bakım yapılmış bir fıstık ağacından günde 15 kg kuru meyve, 37,5 kg yaş meyve veya daha fazla verim alınabiliyor.

Antep fıstığı hangi ay dikilir?

Antep fıstığı yetiştiriciliğinde fide dikimi genellikle kasım ayından mart sonuna kadar uygundur. Fideler önceden belirlenen dikim alanlarına taşınır ve dikim çukurları açılır.

Erkek ve dişi Antep fıstığı nasıl anlaşılır?

Antep fıstığı ağaçları erkek ve dişi ağaçlardan oluşur. Erkek ağaçlar dişi ağaçlardan kolayca ayırt edilir çünkü daha uzundurlar ve daha kalın taçlara sahiptirler. Sadece dişi ağaçların çiçekleri fıstık meyvelerine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır.

Antep fıstığı kaç yılda meyve verir?

Antep fıstığı normal şartlarda ekildikten 4-6 yıl sonra kendi isteğine göre meyve aşılaması yapılır. Aşı 4. yılın sonunda olgunlaşır ve 5. yılda meyve vermeye başlar. Bu süreç 7 ila 10 yıl sürebilir.

Antep fıstığı için hangi ilaç kullanılır?

Zararlı | Antep fıstığı psylliumBitki adıİlaç adıKullanım DozajAntep fıstığıEFDAL AFITRİD 20 SP20 gr/100 L su Nimf ve ergin Antep fıstığıEFDAL BETKUL 25 EC20 ml /100 L su Ergin, nimfEFDAL DELMETRİN 25 EC30 ml /100 L suTepf heat EFDAL ESFARA 50 EC40 /100 L su7 satır daha

Antep fıstığı kaç günde bir sulanır?

Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.

Antep fıstığı susuz yetişir mi?

Özgür, fıstık ağaçlarına iyi bakan ailelerin iyi verim aldığını anlatarak, “Kurak bir bölge olduğu için kayısı kadar hızlı büyümüyor” dedi.

Fıstık toprağı nasıl olmalı?

Toprağın pH değeri 6 ile 7 arasında olmalıdır. Yer fıstığı hafif ve sıcak kumlu topraklarda yetiştirilir. Yer fıstığı yetiştiriciliğinde ürün rotasyonu avantajlar sağlar.

Antep fıstığı kaç günde bir sulanır?

Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.

Antep fıstığı fidanı suyu sever mi?

Antep fıstığı sıcak ve kurak yerlerde yetişen bir bitki olmasına rağmen sulamaya ihtiyaç duyar. Sulama sayesinde fıstık ağaçlarının verimliliği artırılabilir. Antep fıstığı fideleri ilk ekildiğinde suyla sulanmalıdır.

Fıstık susuz yetişir mi?

Antep fıstığı ağacı nasıl sulanır? Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, özellikle yaz aylarında sulandığında fıstık ağaçları sistematik olarak daha yüksek verim üretir. Genel olarak su stresi, periyodiklik olgusunu artırır.

Antep fıstık sulaması nasıl yapılır?

Antep fıstığında genellikle yüzey sulama yöntemlerinden biri olan karık sulama ve basınçlı sistemlerden biri olan damla sulama yöntemleri kullanılır. Karık sulama; ilk kurulum maliyeti düşüktür, suyun eşit dağılımını sağlar ve bahçeyi küçük parsellere bölmek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Zayıf Escort